Inger Bald

Jag, Inger Engblom Bald, var från början ett stadsbarn som började rida i ridskola vid 7 års ålder. Helt ovetande att dess djur skulle uppfylla hela mitt liv, ja hela min livsstil. Fick min första egna ponny när jag var 13 år, av mina föräldrar, som själva aldrig varit hästintresserade men som alltid stöttat mig med skjuts och ekonomi.

På helgerna tävlade jag ofta, både hoppning och dressyr. Jag växte snabbt och ett drygt år senare övergick jag till stor häst, ett fullblodssto som jag mest tävlade hoppning på.

Gick treårig samhällsvetenskaplig linje. Jobbade extra på ett bageri och satt i kassan på en biograf. Stack till USA, våren ’84. Jobbade hos Ann Gribbons som importerade svenska dressyrhästar till sin farm på Long Island. Mycket slitjobb men även mycket ridning. Så länge man ridmässigt kände att man blev bättre, höll man tyst och mockade. Därefter blev det Hästskötarkursen på Strömsholm. Hade då med mig den egna vallacken Flamenco e Flyinge Flamingo. 1985-87 gick jag Stallchefsutbildnngen på Flyinge. (Nuvarande Hippologutbildning.) Lärde mig massor dels pga att vi hade varsina två hingstar att rida, en äldre som man lärde sig utav och en unghingst att utbilda. Hade då två egna hästar vid sidan om.

År 1987 Tyskland, närmare bestämt Hamburg, hos Georg Otto Heyser, dåvarande landslagstränare för Sverige i dressyr. Ett jobb där man gick som sk beridarlärlning. Man lärde sig att serva alla privatinackorderingar. Vissa ville hästen ryktad och sadlad, andra ville ha sin häst framriden medan de tog sig en drink i baren. Inte som i Sverige precis! Men annars ingick mycket ridning under uppsikt av de anställda beridarna. Hann även ta ett jobb hos en hoppryttare i Tyskland där jag red hans fem hästar i veckorna då han själv inte hann. Hans ridning bestod i att tävla på helgerna.

Jag träffade ju Marcus i Tyskland och han följde med mig till Sverige där vi båda jobbade på ett försäljningsstall utanför Eskilstuna. 10 hästar att rida varje dag och tävlingar på helgerna. Kom sen in på Strömsholm på den ”Långa Kursen” och utbildade mig till auktoriserad ridlärare – 1989. Fortsatte att jobba på Hammartorp Stable fram till 1992, (köpte Impala därifrån som nu bor på Måkerud), då Marcus och jag startade egen verksamhet i Malmköping. Vi red in och utbildade hästar åt privatunder. Hade även egen ridskola i liten skala. Flyttade tillbaka till Eskilstuna och fortsatte rörelsen där 1994-96. Tävlade mycket dressyr på helgerna.

1996 köpte vi Måkerud där vi under föreningen Ridklubben Gullhov bedriver ridskola. Inger är, förutom auktoriserad ridlärare, även licensierad C-tränare i dressyr. Tävlar i klassen S:t Georg. Hoppas kunna starta Intermedial I som räknas till svår dressyr.